Omdat ik binnen de bebouwde kom imker vind ik het belangrijk om mijn omgeving zo weinig mogelijk te belasten met de bijen. De bijen laten zwermen probeer ik dus zo goed mogelijk te beperken.
Om dat te bereiken werk ik volgens de Renson methode. Dat is een beproefde methode waarbij van april tot juli de koningin verhinderd wordt de kast te verlaten door onder haar een rooster te plaatsen waar zij niet doorheen kan.
Dat klinkt zielig maar zolang er geen nieuwe koningin op komst is zal de koningin sowieso de kast niet verlaten.
Door minimaal elke 9 dagen de broedbak te controleren en eventuele broedcellen (dop) waar een koningin gekweekt wordt weg te nemen (breken) voorkom je het daadwerkelijke zwermen. Een eventueel gemiste "dop" zal nu ook niet leiden tot een geslaagde zwermpoging. De werksters zullen wel opvliegen maar binnen korte tijd weer terugkeren naar de kast zodra ze in de gaten hebben dat de koningin niet mee is. Dat "doppen breken" wordt ook bij "normaal" imkeren gedaan.
Renson houdt meer in dan de koningin binnen houden. Er is daarbij ook sprake van broedbeperking. Door haar minder ruimte te geven om eieren te leggen zullen er minder bijen nodig zijn om het broed te verzorgen. Bijen ontikkelen zich daardoor sneller tot haalbij, leven langer en halen tijdens dat langere leven ook meer nectar. Ze slijten meer van werken in de kast dan van vliegen en halen van nectar, stuifmeel, water en propolis. Ook de koningin zal langer leven omdat ze minder snel door haar eieren heen zal zijn.
Om die broedbeperking te realiseren wordt de broedbak verkleind tot maximaal 30.000 cellen en ligt er zo'n zelfde rooster tussen broedbak en bovenliggende honingkamer(s). Dit om te voorkomen dat ze ook hoger in de kast broed laat ontstaan. Dit rooster wordt overigens ook bij "normaal" imkeren geplaatst, je wil toch geen broed tussen de honing hebben.
Omdat er relatief meer haalbijen zijn zal er ook meer honing aangelegd worden, dit zie ik als een bijkomend voordeel.
Ik streef ernaar om voldoende honing achter te laten voor de bijen om de winter door te komen. Wat ze na de winter overlaten wordt geoogst, zo ook als er gaandeweg het seizoen meer wordt aangelegd dan de bijen nodig hebben.
Onze bijenkasten staan achterin onze tuin, dat is een bewuste keus. Ik vind het fijn om elke dag even bij de kasten te kijken. We hebben daar kippen rondhobbelen dus je komt er toch.
De omgeving heeft heel wat te bieden voor onze bijen maar ook andersom. Allerhande bloemen in tuinen, fruitbomen, lindebomen, veel wilgen, veel klimop, etc. en een grote milieutuin op 150 meter afstand. Onze bijen hebben daardoor ook heel wat te bestuiven.
Dat resulteert in een mooie honing met een heerlijke smaak. Deze honing verkopen wij ook, afhankelijk van wat de bijen kunnen missen en zolang de voorraad strekt.
Onder de foto verder.....